گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) ، یک سرویس رایگان برای تحلیل کیفی و کمی ترافیک وب سایت جهت به دست آوردن گزارش دقیقی از اطلاعات و رفتار مشتریان است.
طبیعی است که در دنیای رقابت کسب و کارهای آنلاین کسی پیروز است که بتواند آمار و اطلاعات بسیار دقیقی از کسب و کار خود و همچنین رفتار کاربران داشته باشد. اگر ابتدای مسیر باشید احتمالا اسم این ابزار را نسبت به باقی ابزارهای دیجیتال مارکتیگ بیشتر خواهید شنید. گوگل آنالیتیکس امروزه نقش بسیار مهمی و پررنگی در ایکامرس ترکینگ دارد. ایکامرس ترکینگ و ویدیو ترکینگ دو مبحث جذاب این روزهای دنیای دیجیتال هستند.
چرا باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم؟
آنالیتیکس مانند چشم گوگل است بر روی سایت ما.
در ابتدا باید گفت تفکر اشتباهی وجود دارد که موجب می شود برخی تصور کنند از این ابزار تنها برای بررسی ترافیک وب سایت استفاده میشود. اما واقعیت آن است که آنالیتیکس علاوه بر این که یک ابزار فوق العاده برای بهبود سئوی سایت است، ابزاری است که بوسیله گزارش های دریافتی از آن می توان کسب و کار را به شدت تغییر داد.
برخی از مواردی که می توانید بوسیله آنالیتیکس به آن دست پیدا کنید عبارتند از
- چند نفر از وب ساید بازدید کرده اند؟
- بازدیدکنندگان به طور میانگین چند دقیقه در وب سایت مانده اند؟
- کمترین و بیشترین بازدیدها از کدام صفحات بوده است؟
- بازدیدکنندگان در کدام نقطه جغرافیایی قرار دارند؟
- بررسی تبلیغات کلیکی، گوگل ادوردز و کمپین ها
- میزان علاقه مندی بازدیکنندگان به مقالات وب سایت
- چه تعداد از مخاطبان تبدیل به مشتری میشوند؟
- کدام صفحات دارای محبوبیت بیشتری هستند؟
گوگل آنالیتیکس چیست؟
آنالیتیکس مانند یک پازل پنج تکه است.
Real Time ،Audience , Acquisition , Behavior , conversion
Real Time
در این قسمت می توانیم ببینم در لحظه چه اتفاقاتی در وب سایت میافتد. مواردی مانند چه تعداد کاربر در حال حاضر داخل سایت هستند، در حال بازدید از کدام صفحات هستند، چه کارهایی انجام دادهاند و… را نشان می دهد.
کاربرد اصلی Real Time برای زمانی است که کمپین تبلیغاتی جدیدی راهاندازی کردهاید و میخواهید از صحت دادهها مطمئن شوید یا زمانی که قصد دارید تنظیمات جدیدی مانند ایونتها را تست کنید.
Audience
در Audience میتوانیم مخاطبی که وارد وب سایت می شود را بهتر بشناسیم. مواردی چون منبع ورود به وب سایت، تکنولوژی استفاده شده مانند مدل گوشی، نوع مرورگر، موقعیت جغرافیایی، جنسیت و…
screen resolution یا همان وضوح صفحه از جمله مواردی است که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زیرا بهینه نبودن وب سایت بر روی برخی مرورگرها موجب نمایش وب سایت به صورت به هم ریخته می شود.
Acquisition
در Acquisition می توانیم متوجه شویم که بازدیدکنندگان از چه طریقی وارد وب سایت شده اند. کانال کلی ترافیک (ارگانیک، سوشال،….)، آنالیز کمپین های تبلیغاتی از مواردی هستند که می توانیم در این قسمت ببینیم.
Behavior
در این قسمت می توانیم متوجه شویم که کاربر از ما رضایت کافی را دارد یا خیر همچنین می توانیم بررسی کنیم کاربران چه مواردی را در سایت جستجو و در کدام قسمت ها کلیک کرده اند.
Conversion
در این قسمت با استفاده از اطلاعاتی که از کاربران در اختیار داریم میتوانیم بفهمیم آیا مطابق انتظار ما عمل کرده اند یا خیر؟ در این قسمت در ابتدا گزارشی در اختیار نداریم اما می توانیم بر اساس مواردی که توسط خود ما تعریف می شوند گزارش دریافت کنیم.
گوگل آنالیتیکس چگونه کار می کند
مرحله اول جمع آوری اطلاعات است. این کار از طریق قرار دادن یک کد در قسمت head وب سایت صورت می گیرد. با هر رفرش سایت این کد شروع به جمع آوری دیتا از رفتار کاربر می کند. این اطلاعات در قسمت سرورهای آنالیتیکس پردازش می شوند و در صورتی که از پیش پیکربندی صورت گرفته باشد در این قسمت اعمال خواهد شد. و در پایان با فیلترهای اعمال شده گزارش را به ما نشان خواهد داد.
در حالت پیشفرض با گذاشتن کد گوگل آنالیتیکس، اطلاعات مربوط به به بازدید صفحات، نحوه حرکت کاربر از صفحه ای به صفحه دیگر و در کل هر چیزی که آنالیتیکس با تغییر آدرس صفحه (pageview) میتواند متوجه شود را در گزارشها داریم.
اما اگر بخواهیم رفتار کاربران را در یک صفحه به خصوص بررسی کنیم، مانند اسکرول، دیدن یک بخش خاص از صفحه، کلیک بر روی دانلود مستقیم اپلیکیشن و کلا هر کاری که منجر به ورود کاربر به صفحه جدید نمیشود، نیاز به راهکار دیگری داریم به نام ایونت ترکینگ (Event Tracking).
در مطالب آینده در مورد Event Tracking در گوگل تگ منیجر به صورت مفصل صحبت خواهیم کرد.
متریک های مهم گوگل آنالیتیکس
اگر قصد دارید به صورت حرفهای تری وارد دنیای گوگل آنالیتیکس شوید، کار با این ابزار و شناخت دقیق اکثر متریکها و دایمنشنها شروع خوبی است.
بازدید صفحات (Pageviews)
این عبارت به معنای تعداد دفعاتی است که یک صفحه مشاهده شده است. نکته قابل توجه این است که بازدیدهای مداوم بوسیله یک کاربر تکراری هم در این مقدار محاسبه خواهد شد.
دورهها (Sessions)
سشن یا دوره به مدت زمانی گفته میشود که کاربر به صورت فعال با وبسایت، برنامه گوشی یا سایر رسانههای شما در ارتباط است. تمام اطلاعات در مورد تعاملات کاربر (تعداد صفحات بازدیدی، رویدادها، میزان خرید و …) در طی یک دوره حساب میشوند. سشن ها به طور معمول بعد از 30 دقیقه عدم تعامل کاربر با وبسایت شما بسته میشوند و در صورت بازگشت کاربر، یک دوره جدید باز خواهد شد.
کاربران (Users)
افرادی که حداقل برای یک سشن (Session) در سایت حضور داشتهاند، کاربران شما به حساب میآیند. هر کاربر میتواند چندین دوره داشته باشد، به همین دلیل همیشه تعداد سشنها بیشتر از تعداد کاربران است. منظور از یوزر یک فرد نیست بلکه یک مرورگر است.
نرخ پرش (Bounce Rate)
منظور از نرخ پرش، درصد کسانی است که تنها یک صفحه از وبسایت شما را مشاهده و سپس خارج شدهاند. (بازدیدی که در آن کاربر به وبسایت شما وارد شده و بدون آنکه هیچ تعاملی با آن داشته باشد، صفحه را بسته است). هر چقدر که نرخ پرش وبسایت کمتر باشد، به این معناست که سایت در حفظ کاربر موفقتر عمل کرده است.
بانس ریت یا همان نرخ پرش را به شیوه هایی می توان کاهش داد. مانند تعریف کردن ایونت، استفاده از تگ منیجر، نوشتن کد روی اسکرول و…
اهمیت نرخ پرش (Bounce Rate)
در آنالیتیکس Bounce Rate عددی بین صفر تا صد محاسبه می شود. اگر با روشهایی که در قسمت بالا ذکر شده دستکاری نشده باشد، هر چقدر بالاتر باشد یعنی تعداد افراد بیشتری بعد از اولین نگاه به سایت، آن را بستهاند.
دلایل مختلفی برای پیش آمدن این حالت وجود دارد. چند حالت معمول آن عبارتند از:
- ممکن است سرعت سایت کند باشد
- از نظر ظاهری وبسایت قابل قبول نباشد
- محتوای دیده شده متناسب و مناسب شخص نباشد
- شخص اشتباه وارد شده باشد(اگر ورودی از گوگل باشد، ممکن است شخص عبارت را به اشتباه وارد کرده باشد)
- مخاطب در همان صفحه به پاسخ خود برسد
دو مفهوم ضروری
بیایید یک بار برای همیشه این مفاهیم را از هم تفکیک کنیم.
Dimensions
دایمنشن شامل مواردی است که خصوصیت عددی ندارند. مانند شهر، آدرس صفحه، نوع مرورگر، مدل گوشی و…
Metrics
متریک ها پارامترهای عددی هستند که در مقابل دایمنشنها آنها را میسنجیم مانند میانگین زمانی که کاربران در سایت گذراندهاند.
سخن پایانی
شما به عنوان دیجیتال مارکتر و یا صاحب کسب و کار، برای تحلیل سایت خود از گوگل آنالیتیکس استفاده میکنید تا پاسخ سوالاتتان را پیدا کنید. توجه داشته باشید ما در این مطلب به بررسی نکات ابتدایی استفاده از این ابزار و بخشهای مهم آن پرداختیم.
امیدواریم این مطلب بتواند در راستای استفاده بهینه از گوگل آنالیتیکس به شما کمک کند. در مطالب آینده قصد داریم تا شما را بیشتر با این ابزار جذاب و ارزشمند در حوزه دیجیتال مارکتینگ آشنا کنیم.
برای استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید